Nationaal Museum en Wenceslasplein (Narodni Muzeum en Vaclavské namesti)

Home » Nationaal Museum en Wenceslasplein (Narodni Muzeum en Vaclavské namesti)

Het Nationaal Museum werd in 1818, tijdens de Tsjechische Nationale Wedergeboorte, opgericht door Kaspar Maria von Sternberg met medewerking van Frantisek Palacky en bestond uit verschillende gebouwen.  Het hoofdgebouw echter, dat als vast onderkomen voor de collectie wordt gebruikt, werd tussen 1885 en 1891 gebouwd aan het Wenceslasplein door architect Joseph Schulz.
Tijdens de tweede wereldoorlog werd het gebouw ernstig beschadigd maar de collecties bleven bewaard doordat ze tijdelijk ondergebracht waren in opslagruimten.  Na grote herstelwerkzaamheden opende het museum in 1947 terug de deuren.
Tijdens de Praagse Lente in 1968 werd de voorgevel ernstig beschadigd.  Gezien de restaurateurs een lichtere vorm van zandsteen gebruikten voor de reparaties zijn sommige schietgaten nog steeds zichtbaar. Ook tijdens de bouw van de metro in Praag tussen 1972 en 1978 raakte het gebouw beschadigd.
Op dit moment (midden 2015) worden er wederom renovatiewerken uitgevoerd die vermoedelijk ongeveer in juni 2015 zullen afgerond zijn.
De collectie in het Nationaal Museum bestaat uit volgende afdelingen: prehistorie, archeologie, etnografie, munten en theater.

Aan het museum ligt het Wenceslasplein, oorspronkelijk ingericht als paardenmarkt in 1348 door Karel IV.  500 jaar laten dolven de Bohemen hier het onderspit tegen de Habsburgers.  Desondanks vernoemden ze het plein naar de beschermheilige van de streek “Wenceslas” wiens bronzen ruiterbeeld voor het Nationaal Museum staat.

Met een lengte van 750 meter en een breedte van 60 meter is het plein één van de grootsten van Europa.  Je vindt er twee metrostations, wisselkantoren, restaurants, winkels, stalletjes,… Het plein ondergaat momenteel een restauratie en er zou ook weer een tram zoals in 1980 moeten gaan rijden.

Op het plein bevindt zich ook een plaquette ter nagedachtenis van Jan Palach, de student die zich in 1969 op het plein in brand stak uit protest tegen de passiviteit na de inval van de Warschaupacttroepen.  De Fluwelen Revolutie vond in 1989 op dit plein plaats, wat het einde betekende van het communistische tijdperk.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Praag)

Scroll naar boven