Op ongeveer twintig kilometer van Valencia ligt het Parque Natural de l’Albufera omringd door bossen en rijstvelden.

Het nationaal park heeft een lagune met een oppervlakte van 5880 hectare en bevat een groot zoetwatermeer dat door een lange duinenrij wordt gescheiden van de Middellandse zee.
In en rond het zoetwatermeer komen meer den 300 vogelsoorten voor waaronder zilverreigers, reigers, eenden, zangvogels, kieviten, goudplevieren, meeuwen, sternen, steltlopers,… het is dus een waar paradijs voor vogelspotters. De vogels zijn vooral te vinden aan de kuststrook met de duinen, rijstvelden, het meer en in het heuvellandschap aan de rand van het natuurgebied.
Het meer heeft ook een grote diversiteit aan vis zoals paling, de mul en de zeebaars. De twee inheemse vissoorten (fartet en samarugo) zijn met uitsterven bedreigd. Om dit tegen te gaan werden verspreid over het moerasgebied van het park kleine reservaten aangelegd waarin deze vissoorten leven.


Tegenover het zoetwatermeer vind je het Dehesa del Saler-bos, dat grenst aan de lagune en gelegen is tussen de dorpen El Saler en El Palmar die beiden een goede uitvalsbasis zijn om het Albufera te bezoeken. In het gebied Dehesa zijn verschillende plantensoorten te vinden die aangepast zijn aan de habitat zoals duingras, zeeklok, tamarisk, jeneverbes, rozemarijn, palmhart, riet, lisdodde,…

Het natuurpark Albufera kan je op verschillende manier verkennen:

-een boottocht: deze toer in ambachtelijke boten (Albuferencs genaamd) vaart ongeveer 45 minuten over het prachtige zoetwatermeer. Vlakbij de bushalte van El Palmar ligt de kleine aanlegsteiger waar je de boot kan nemen.

-in het bos Dehesa El Saler (tegenover de aanlegsteiger in El Palmar) vertrekken zes wandelroutes om het gebied te verkennen: de botanische route (800 meter), de route van de zintuigen (300 meter), de historische route (600 meter), de historische route Gola de Puyol (730 meter), de ludieke route langs het strand (2000 meter) en de route van de landschappen (4000 meter).

-met de fiets: voor fietsliefhebbers is er de Vuelta a l’Albufera (de Ronde van Albufera). Dat is een 78 kilometer lange route die cirkelvormig is ontworpen en die begint en eindigt in één van de plaatsjes rond het meer.

En uiteraard kan het eten van een paella in één van de dorpjes niet ontbreken … gezegd wordt dat de paelle hier is uitgevonden.

Sinds 1986 is het gebied van 21.000 hectare ter bescherming van fauna en flora uitgeroepen tot beschermd natuurpark. Het is tevens één van de belangrijkste wedlandgebieden van Spanje.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Over de auteur

Scroll naar boven