In het oude centrum van Las Palmas bevindt zich het prachtige koloniale gebouw dat bekend staat als het “Huis van Columbus”.

In 1478 stichtte Juan Rejon het fort Las Palmas. Binnen deze nieuwe stadsmuren verrezen gebouwen waarin verschillende autoriteiten werden gehuisvest. Opmerkelijk hierbij is het huis van de gouverneur aangezien het zeer waarschijnlijk is dat Columbus hier in 1492 langs kwam en nadien nog twee keer terugkeerde tijdens een reis naar Amerika.
Tegenwoordig maakt het gouverneurshuis deel uit van het architecturale complex van het Casa de Colon.

Het museum bestaat uit dertien permanente tentoonstellingszalen en drie grote patio’s. De gotische patio in het midden is de belangrijkste mede door de prachtige renaissancebogen eromheen.

Op de eerste verdieping van het museum vind je een overzicht van Columbus zijn reizen en kan je een blik werpen op de Canarische eilanden als strategische enclave en experimenteerbasis van de nieuwe wereld. Gran Canaria heeft een positie die de navigatie naar het westen vergemakkelijkt vanwege de passaatwinden en zeestromen. Ook vond er een echte sociale, economische en culturele uitwisseling plaats van en naar de archipel die op die manier de archipel met Amerika verbond.

Op de tweede verdieping van het museum wordt er een blik geworpen op het eiland Gran Canaria en zijn hoofdstad Las Palmas en wordt de focus gelegd op de geschiedenis en de evolutie van de hoofdstad van de 15de tot de 19de eeuw. Verder is er nog een tentoonstellingsruimte gewijd aan schilderijen (onder andere Vlaamse) van de 16de tot de 20ste eeuw.

In de crypte vind je informatie over de Amerikaanse vestiging, culturele zones en de bevolking van het pre-Columbiaanse Amerika. Daarnaast vind je er hedendaags etnografisch materiaal in alle drie de getoonde collecties.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Gran Canaria)

Over de auteur

Scroll naar boven