Naast de burchtruïne is deze kerk, die gebouwd werd tussen 1691 en 1738, het symbool van Beilstein. Er werd echter reeds melding gemaakt van de eerste kerk onder de burcht van Beilstein in 1311. Nadat de burchtheren van Beilstein zich bekeerden en Beilstein protestants werd, werd Beilstein tijdens de 30-jarige oorlog ingelijfd bij het keurvorstendom Trier. De keurvorst van Trier droeg in 1652 Beilstein over aan de vrijheren van Metternich die met behulp van de karmelieten uit Keulen, Beilstein terug bekeerden tot het katholicisme. Als dank daarvoor gaven de vrijheren aan de karmelieten een gebouw aan de Moezel (burg Metternich) waarna in 1686 de eerste steenlegging volgde van het klooster dat de karmelieten bewoonden sinds 1692.

De bouw van de kloosterkerk werd gestart in 1691 onder de bouwmeester David Wynant waarna hulpbisschop Friedrich von Nalbach in 1739 de kerk inwijdde.
In het begin van de 20ste eeuw werd begonnen met de renovatie van de kerk en in 1948 betrokken karmelieten opnieuw het klooster nadat het in 1794 werd opgeheven als gevolg van de verovering door de Fransen en de laatste karmelieten in 1808 het klooster verlieten.

In 1950 werd in een plechtige processie het beeld van de Zwarte Madonna naar de kerk teruggebracht. Vanaf 1987 vonden er meerdere restauraties plaats en bij de renovatie van 1994 werden in het interieur de oorspronkelijke kleuren hersteld.

De belangrijkste bezienswaardigheden in de kerk zijn:
– Het beeld van Sint Jozef, de patroonheilige van de kerk, dat te zien is in de nis van het 14 meter hoge altaar gemaakt van notenhout.
– Het Mariabeeld dat de “Zwarte Madonna” wordt genoemd.
– Het in 1738 gebouwde en in 2002 gerestaureerde Balthasar-König-orgel.
– De vijf biechtstoelen die zijn versierd met houtsnijwerk.
– Het knielende beeld van Christus op de olijfberg uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Van de oorspronkelijke glas-in-loodramen bleef slechts 1 fragment bewaard dat de voorstelling bevat van “de aanbidding van de herders” en stamt uit de tweede helft van de 17de eeuw.

De kerk kan in het dorpje Beilstein bereikt worden door de weg omhoog te lopen door het dorp of door de 108 treden tellende trap te beklimmen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Duitsland)

Over de auteur

Scroll naar boven