Het amfitheater werd tussen 160 en 200 na Christus gebouwd tegen de helling van de Petrisberg waardoor de tribunes op natuurlijke wijze werden ondersteund. De buitenring heeft een afmeting van 140 bij 120 meter en de arena zelf meet 75 bij 50 meter.
Onder de vloer van de arena ligt nog de kelder van waaruit de gladiatoren en wilde dieren met liften richting de arena werden gehesen. De vloer zelf is pas aangelegd in de 3de of 4de eeuw na Christus. De arena is ook nog steeds omgeven door 15 kleine “cellen” waarin wilde dieren of misdadigers konden worden opgesloten voorafgaand aan hun opkomst in de arena.

Rechts voor de ingang van het amfitheater ligt nog een deel van een Romeins wegdek met karrensporen dat in 1925 werd opgegraven. Aan de zuid- en westzijde zijn in totaal 4 in- en uitgangen bewaard gebleven. Uiteraard werd het amfitheater voornamelijk gebruikt voor gladiatorengevechten, executies, jachtpartijen en muziekvoorstellingen. Maar opmerkelijk is dat dit amfitheater ook deel uitmaakte van de stadsomwalling en gebruikt werd als oostelijke stadspoort waarbij de toegangsweg dwars door de arena liep.
Onderzoek en vondsten tonen aan dat het amfitheater zeker tot in de 7de eeuw in gebruik is gebleven. In de 12de eeuw echter werd het amfitheater stilaan een ruïne doordat burgers de stenen verwijderden om die te kunnen gebruiken bij de opbouw van de stad. De tribunes werden dan ook gebruikt voor de wijnbouw.
Archeologisch onderzoek vond plaats vanaf 1816 en het meeste recente tussen 1996 en 1999.
In 1986 werd het amfitheater opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Duitsland)

Over de auteur

Scroll naar boven