Tegenover de Mercado Central staat de in 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen zijdebeurs van Valencia daterend uit de 15de eeuw.

Dit gebouw, met een oppervlakte van 2000 vierkante meter, werd gebouwd tussen 1482 en 1533 door Pedro Compte en Johan Ivarra. Het ontwerp werd gebaseerd op het beursgebouw dat in 1448 werd gebouwd in Palma de Mallorca door de architect Guillem Sagrera.
De constructie van de zijdebeurs is vergelijkbaar met die van middeleeuwse burchten omwille van de dikke muren, de kantelen, de vorm en het feit dat de beurs er lijkt uit te zien als een fort.
De buitenzijde van de zijdebeurs is echter ook bijzonder bezienswaardig en het loont de moeite om de tijd te nemen om langs de hele buitenzijde te lopen en daarbij ook heel vaak naar boven te kijken. Op die manier kan je alle waterspuwers, demonische fabeldieren en grimmige menselijke figuren ontdekken naast prachtige toegangsdeuren, ramen, medaillons en sculpturen.

De Lonja de la Seda bestaat uit vier delen: de toren, het Consulado del Mar (het Consulaat van de Zee) gebouwd tussen 1506 en 1548 in gotische stijl met renaissance invloeden, de Patio de Naranjos en de Hal van de Zuilen (Sala de Contratacion) gebouwd tussen 1483 en 1498 door architect Pedro Compte met assistentie van Joan Ivarra.

-De toren: deze is vierhoekig en bezit een kerker waarin zijdedieven en oneerlijke kooplieden werden binnen gebracht totdat de juiste autoriteiten hen kwamen ophalen. Op de begane grond van de toren bevindt zich een kapel gebouwd in de jaren 1484-1486 met een stervormig gewelf waarvan de kraagstenen voorstellingen zijn van de vier evangelisten. De kapel heeft twee ingangen waarvan er één versierd is met het beeld van de Schepper die de bal van de wereld vasthoudt en een andere waardoor men toegang heeft tot het paviljoen van het consulaat uit 1549 met centraal het wapen van de stad.

-Hal der Zuilen: deze spectaculaire zaal is 21,4 meter breed en 35,6 meter diep en heeft een plafondhoogte van 17,4 meter. De gewelven in het plafond worden ondersteund door acht slanke spiraalvormige kolommen en zestien spiraalvormige pilasters. Bedoeling was om hiermee een symbolisch karakter te bekomen in de zaal: de weergave van het paradijs met een uit steen gebeiteld palmenbos en koepels die een hemelgewelf voorstellen. Langs het hoogste gedeelte van de muren zijn inscripties toegevoegd in het Latijn gemaakt van goud op een donkere achtergrond die kooplieden herinnert aan hun plichten als koopman en het zijn van een goede Christen.
In deze zaal kan je achter een smeedijzeren hek ook een glimp opvangen van de wenteltrap in de toren “Escalera de Caracol”. Zoals de naam zegt doet de trap denken aan een slakkenhuis met traptreden die in de muur doorlopen en een ontbrekende middenas. De trap is 26 meter hoog en heeft in totaal 142 treden van 18 centimeter hoog.

-Het Consulaat van de Zee: dit consulaat werd opgericht in 1238 en heir werden zittingen gehouden door rechters en handelsconsuls over maritieme- en handelszaken. Peter Compte begon met de bouw van het Consulaat van de Zee in 1506 en het werd na zijn dood voltooid door Domingo Urtiaga in 1548 in renaissancestijl.

-Via de Patio de Naranja kan je via een brede monumentale trap nog een bezoek brengen aan de Gouden Kamer op de eerste verdieping. Deze kamer heeft een plafond versierd met hout gemaakt tussen 1418 en 1445. Het plafond werd in 1921 gered uit het Casa de la Ciudad en in de Gouden Kamer geplaatst. Het plafond bevat honderden stukken van de dierenriem en het wapen van de stad Valencia.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Over de auteur

Scroll naar boven