De Artxanda Funicular is de kabelbaan van Bilbao net ten noorden van de Zubizuribrug en verbindt het centrum van Bilbao met de top van de Artxandaberg waar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de stad. 

Het voorstel voor de kabelbaan werd voor het eerst gedaan in 1901 maar het project werd pas daadwerkelijk gerealiseerd in 1915 door gebrek aan financiële middelen. 
Ondertussen is de geschiedenis van de kabelbaan meer dan 100 jaar oud, een tijdspanne waarin de kabelbaan enkele keren werd gesloten.  De kabelbaan raakte beschadigd door bombardementen tijdens de Spaanse burgeroorlog en in 1978 werd de kabelbaan omwille van een ongeval gesloten waarna ze pas in 1983 na een volledige renovatie werd heropend.  Echter in augustus van dat jaar troffen zware overstromingen de stad waarbij de kabelbaan ook werd getroffen en de deuren pas in november 1983 terug werden geopend.  
Het elektrisch trammetje legt 770 meter af gedurende een 3 minuten durende rit met een stijgingspercentage van ongeveer 45 procent.  

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bilbao)

Over de auteur

Scroll naar boven