Op ongeveer 8 kilometer van Kratovo, nabij het gehucht Kuklica, kan je een bezoek brengen aan de Kukla (Stenen Poppen).

De Stenen Poppen werden gevormd door natuurlijke processen zoals klimaat, windkracht en erosie die effect hadden op het poreuze vulkanische gesteente tijdens het Holoceen en dus het geologische tijdvak van 11.700 jaar geleden tot nu.
Op de site staan ongeveer 120 figuren die maximaal tien meter hoog zijn en meer dan 100.000 jaar oud.
Sommige tufsteenrotsen bedekt met andesiet (stollingsgesteente) en ignimbriet (smelttuf) zouden bijna dertig miljoen jaar oud zijn.
De ongebruikelijke vormen van de stenen, die doen denken aan menselijke en dierlijke figuren, is het resultaat van mineralen.
Wetenschappers vermoeden dat dit gebied ooit onder water heeft gestaan gezien de zoute smaak van het schraapsel van het gesteente.
De eerste onderzoeken in dit gebied werden verricht tussen 1995 en 1998 en in 2000 werd de site geopend voor het publiek.
In 2008 werd deze plek uitgeroepen tot natuurmonument.

Aan de Stenen Poppen van Kuklica en hun ontstaan zijn twee legendes verbonden.
De bekendste legende vertelt over een man die niet kon beslissen welke van twee vrouwen hij zou trouwen en dus besliste hij hen beide te trouwen op dezelfde dag maar op een ander tijdstip. Toen de eerste bruiloft aan de gang was, ging de andere vrouw kijken wie er op dezelfde dag als zij trouwde. Toen ze haar toekomstige man zag staan met een andere vrouw sprak ze een vloek uit over alle aanwezigen waarop iedereen prompt in steen veranderde.
Een tweede legende zegt dat er ooit een bos was in dit gebied dat werd platgebrand door veldslagen. Toen nadien een leger over de kale vlakte trok, zouden alle soldaten in rotsen zijn veranderd.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven