Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de Kamen Most (Stenen Brug) die Plostad Makedonija verbindt met de oude Skopje Bazaar.

De brug is gebouwd uit travertijnblokken die samengebonden zijn met ijzeren klemmen en worden ondersteund door stevige kolommen versterkt met gegoten lood en mortel en die op hun beurt worden verbonden met twaalf halfronde bogen. De brug is 214 meter lang en 6 meter breed.

De huidige stenen brug werd gebouwd tussen 1451 en 1469 onder de heerschappij van de Ottomaanse Sultan Mehmet II. Door de eeuwen heen raakte de brug meermaals beschadigd onder andere door de grote aardebeving van 1555. Na vele renovaties door de tijden heen werd de brug in 1944 van de ondergang gered toen, op verzoek van de stadsedelen van Skopje, de Duitsers ervan afzagen de brug op te blazen.
Vanaf midden de jaren 1990 vonden wederom renovatiewerken plaats om het oorspronkelijke uiterlijk van de stenen brug te herstellen.

Aan de zijkant van de brug is een klein beeld te zien van “De Zwemster”. Het toont een vrouw met rode bikini en rode badmuts die klaarstaat om in de rivier de Vardar te springen. Ook zijn er twee benen te zien die uit het water tevoorschijn komen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven