In de wijk Ensanche, tussen de Calle de Colon en de Gran Via Marqués de Turia, ligt de Mercado de Colon. Deze markt werd in 1914 ontworpen door de architect Francisco Mora Berenguer wiens ontwerp op 8 augustus 1913 werd goedgekeurd na verschillende wijzigingen te hebben aangebracht.
De colonmarkt, een sieraad van modernismo, heeft een totale oppervlakte van 3500 vierkante meter en heeft de vorm van een basiliek met drie beuken waarvan de centrale beuk 18,60 meter hoog is en de twee kleine zijbeuken met een overspanning van 9,70 meter in negen delen zijn verdeeld met elk zeven meter tussen de twee dragende muren.
De hele structuur is opgebouwd uit spanten en bogen van metaal en gietijzeren pijlers die het dak ondersteunen.

De markt bevat twee hoofdgevels: de ene gevel is bijzonder kleurrijk met pinakels, twee schoorstenen met daarop vormen bedekt met keramiek en mozaïeken met daarop allerlei soorten dieren, fruit, bloemen,… de andere gevel bevat een kolossaal glas-in-lood-raam.
De hele markt wordt begrensd door een omheining die gemaakt is van ijzer en natuursteen.

In 2003 werd de markt volledig gerestaureerd onder leiding van architect Enrique Martinez-Diaz met een kostprijs van ongeveer 33 miljoen euro en werd de markt omgevormd tot een plaats die ingenomen wordt door voornamelijk cafés, bars, eetkraampjes en twee brouwerijen. Naast een bloemenwinkel zijn nog drie originele zaken bewaard gebleven: een delicatessenzaak, een visboer en een groenteboer.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Over de auteur

Scroll naar boven