Het Mavrovomeer, met een oppervlakte van 13,7 vierkante kilometer, is een kunstmatig meer in het Nationaal Park Mavrovo op 1.200 meter boven de zeespiegel.
Tot 1947 lag op de huidige plaats van het meer een bekken waar de rivier doorstroomde tot de bouw van een grote dam. Door de bouw van die dam begon de vallei zich met water van de rivier te vullen en werd het meer van Mavrovo gevormd door ongeveer 257 miljoen kubieke meter water.
Het meer is 10 kilometer lang en 3 tot 5 kilometer breed.
Het meer en de bossen rondom zijn rijk aan flora en fauna met meer dan tien boomsoorten en meer dan duizend plantensoorten waaronder wilde kruiden en thee op de berghellingen.
Daarnaast is het gebied de habitat van de bruine beer, otters, marters, wolven, arenden, haviken, gieren, forel, wilde zwijnen, reeën en herten.
Rond het volledige Nationale Park en het Mavrovomeer loopt een asfaltweg van waaruit je omliggende dorpen kan bezoeken, er zijn wandel- en mountainbikepaden en in de winter wordt de skipiste geopend.

Eén van de meest bezochte bezienswaardigheden bij het Mavrovomeer is het verzonken kerkje van Sveti Nikola. De kerk werd gebouwd in 1850 met gebruik van graniet en marmer en werd voltooid in 1857. Het kerkje bevatte een iconostase en iconen uit 1855 die werden geschilderd door Dicho Zograf en later ook Maletije Bozhinov en een klokkentoren.
Gedurende 103 jaar hield de kerk stand tot de bouw van de dam en het ontstaan van het Mavrovomeer waardoor delen van oude dorpen en de Sveti Nikola verzonken in het meer.
De iconen en andere religieuze voorwerpen werden verplaatst naar de kerk die aan de overkant van de overblijfselen van de Sveti Nikola staat.
Gedurende de grootste tijd van het jaar zijn slechts de klokkentoren en het dak te zien boven het wateroppervlak maar op zeldzame momenten (meestal in de zomer) in periodes van droogte kan je binnenwandelen en de overblijfselen van de Sveti Nikola bezoeken.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven