Aan de oever van de Nervion-rivier ligt het oude en historische stadscentrum van Bilbao: Casco Viejo. Deze levendige wijk ontstond toen hier in 1300 het hart van de stad werd opgericht. De smalle straatjes bulken van moderne winkels, traditionele tavernes, kroegen, pintxos-bars en traditionele winkeltjes. Samen met de gebouwen in art-nouveaustijl en barokstijl en hoeken, kanten en pleinen vormen ze de zeven straten die de oorspronkelijke stad vormden: Artecalle, Somera, Tenderia, Barrencalle, Belosticalle, Camiceria, Vieja en Barrencalle Barrena.
Het oude stadscentrum is door vijf bruggen verbonden met de nieuwe stad.

In het Casco Viejo ligt ook het Plaza Nueva omringd door gebouwen waarvan de onderste verdieping bestaat uit boven met winkels, barretjes en restaurants.
Het plein werd ontworpen in 1821 in neoklassieke stijl maar de aanleg van het plein nam maar liefst 65 jaar in beslag.
Na het ontwerp van Silvestre Pérez uit 1821 nam in 1825 Antonio de Echevarria de leiding over de werkzaamheden op zich waarna hij in 1829 en 1832 aanpassingen doorvoerde bij de aanleg van het plein. Tussen 1840 en 1851 ging het beheer over op Avelino de Goicoechea die dan weer de plannen van Echevarria wijzigde.
Tot 1890 was aan dit plein de Regering van Biskaje gehuisvest. Op dit moment is in dat voormalige regeringsgebouw het Euskaltzaindia te vinden dat in 1918 werd opgericht als Koninklijke Academie voor de Baskische Taal.

Op zondag vindt er tot 14u telkens een vlooienmarkt plaats op de Plaza Nueva waar je kan snuisteren tussen antiek, boeken, dieren en allerlei tweedehandsproducten.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bilbao)

Over de auteur

Scroll naar boven