Over een lengte van acht kilometer eindigen de bossen van Mon abrupt met krijtrotsen in de Oostzee die op hun hoogste punt een hoogte bereiken van 143 meter met de naam “Dronningestolen” wat “de stoel van de koningin” betekent.

De krijtrotsen zijn 75 miljoen jaar oud en ontstonden toen er op deze plaats nog een tropische zee was waarin allerlei schelpdieren en koraal leefden. Als deze aanspoelden belanden de schelpen op de grond waarna ze laagje per laagje krijt vormden op de bodem. Dat laagje groeide ongeveer aan een tempo van één centimeter per duizend jaar.

De witte krijtrotsen vormen een mooi contrast naast het azuurblauwe water van de zee. Je kan op het kiezelstrand een prachtige wandeling maken naast de krijtrotsen. Je kan afdalen aan de Dronningestolen of je kan eerst een mooie wandeling maken door het bos en dan afdalen via de trappen na ongeveer twee kilometer. Gezien je aan de Dronningestolen een veertigtal meter door het water moet is het de beste keuze om eerst de wandeling van twee kilometer door het bos te maken en dan de krijtrotsen en het kiezelstrand te bereiken via een trap met ongeveer 500 treden.

Aan de krijtrotsen van Mons Klint kun je ook een bezoek brengen aan het Geocenter. In dit museum vind je informatie over het ontstaan van de rotsen maar ook over fossielen.

Mons Klint staat ook op de “Dark-Sky lijst” wat betekent dat het één van de beste plekken in Europa is om naar de sterren te kijken.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven