Eén van Valencia’s bekendste bezienswaardigheden, gelegen in de Jardin del Turia, is de “Stad van de Kunsten en de Wetenschap”.

Het Ciudad de las Artes y las Ciencias werd ontworpen door de uit Valencia afkomstige architect Santiago Calatrava. De bouw startte in 1989 en heeft ongeveer twintig jaar in beslag genomen. Hoewel de oorspronkelijke kostprijs werd geschat op 300 miljoen euro werd het totale kostenplaatje uiteindelijk maar liefst 1,3 miljard euro.
Het volledige complex op een terrein van ongeveer twee vierkante kilometer bestaat uit de volgende zes gebouwen: l’ Hemisferic (1998), L’umbracle (2002), Museo de la Ciencias Principe Felipe (2000), L’Oceanografic (2003), Palau de les Arts Reina Sofia (2005) en L’Agora (2009).

-L’Hemisferic werd als eerste gebouwd op deze site en geopend voor het publiek en huisvest een 3D-Imax-bioscoop waarin voornamelijk educatieve documentaires worden vertoond van ongeveer 45 minuten. Dit gebouw heeft als bijnaam “het oog” omdat het gebouw ’s avonds in het donker lijkt op een openslaand ooglid ten opzichte van het omringende water.

-L’Umbracle is een publieke stadstuin met prachtige bloemen en palmbomen van meer dan 17.000 vierkante meter die een mooi uitzicht biedt over het Ciudad de las Artes y las Ciencias. In de zomer is het tweede gedeelte van de tuin afgesloten en doet het ’s nachts dienst als openluchtdiscotheek.

-Museo de la Ciencias Principe Felipe: dit museum is een wetenschappelijk museum gericht op interactieve tentoonstellingen met als motto “verboden niet aan te raken”. Bedoeling is om mensen kennis te laten maken met nieuwe technologieën en verschillende aspecten van het menselijk lichaam.

-L’Oceanografic: dit is het grootste aquarium van Europa waarin 45.000 zoogdieren te zien zijn van 500 verschillende soorten zoals pinguïns, haaien, zeesterren, beloegadolfijnen,… In zeven ruimtes worden verschillende habitats nagebouwd zoals de Rode Zee, het arctische gebied, de middellande zee en tropische wateren.

-Palau de les Arts Reina Sofia: dit is het operagebouw van Valencia waar in de maanden oktober en november voorstellingen worden gegeven zoals ballet, opera en concerten. Als er geen voorstellingen zijn kan je dit gebouw gewoon bezoeken.

-L’Agora: dit is het Griekse woord voor “ontmoetingsplaats”. Het wordt voornamelijk gebruikt voor tentoonstellingen en bijeenkomsten maar is niet toegankelijk voor publiek. In 2020 richtte de Caixa spaarbank er een cultureel centrum in.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Over de auteur

Scroll naar boven