Het Thy National Park haalde in 2022 de 27ste plaats op de lijst van de New York Times “52 places for a changed world”.
Het is het oudste nationale park van Denemarken, werd in 2007 aangewezen als eerste nationale park en werd in 2008 geopend voor het publiek.

Met een oppervlakte van 244 vierkante kilometer loopt het park langs de kust van Hanstholm naar Agger Tange met een 55 kilometer lange kuststrook en tot twaalf kilometer brede duinen.
Het landschap van Thy National Park bestaat vooral uit kust- en duinensystemen. Er zijn verschillende soorten duinen aanwezig: witte duinen door zandverstuiving, duinen met groene begroeiing en grijze duinen met permanente bedekking door korstmos of dwergstruiken.
De duinvegetatie wordt beïnvloed door stuifzand, kalkgehalte en afstand tot de grondwaterspiegel. Verder wordt het landschap gekenmerkt door heidevelden, weilanden, bossen en maar liefst twintig grote en kleine meren en wordt het landschap hier en daar doorbroken door bunkers uit de tweede wereldoorlog die herinneren aan een tijd waarin Denemarken aan de frontlinie stond.
Het park is een belangrijke broed- en rustplaats voor vogels en is het leefgebied van otters en edelherten. Bovendien is het park ook aangewezen als Ramsargebied.

Je kan de natuur in het park verkennen over 200 kilometer aan wandel- of fietspaden of langs de autoweg nummer 181 die van Hanstholm naar Agger Tange loopt dwars door het nationale park.
Bij Agger Tange vind je een landstrook tussen de Noordzee en het water van Nissumbredning met omliggende moerasgebieden die tot vogelbeschermingsgebied zijn verklaard.
Eén van de bekendste stranden in het Thy National Park is het Klitmoller-strand dat zeer populair is bij surfers en kitesurfers en staat bekend als “cold Hawaii”. Het is de perfecte plek om te (kite)surfen omdat de krachtige stroming voor hoge golven zorgt.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven