Dit schip, het laatste overgebleven schroeffregat dat plaats bood aan 437 mannen, werd in 1860 gebouwd voor de Koninklijke Deense Marine als een door een schroef aangedreven oorlogsschip met een houten romp. Het boegbeeld werd gesneden door de beeldhouwer Julius Magnus Petersen.

Op 9 mei 1864 nam het schip deel aan de marine-actie tegen de Oostenrijks-Pruisische vloot in de slag om Helgoland en liep daarbij aanzienlijke schade op. Tijdens de slag om Helgoland vuurde het fregat Jylland maar liefst 611 schoten af en werd het schip zelf getroffen door 18 schoten.
Het schip had in de jaren daarna nog vele andere functies zoals het opleiden van mariniers tijdens reizen naar West-Indië, het vervoeren van de koninklijke familie, huisvesting voor schoolkinderen die op excursie waren,…

In 1908 werd het schip uit vloot genomen en verkocht op een Duitse scheepswerf met als doel dat het sloopt zou worden. Echter op het allerlaatste moment wist de “Commissie voor behoud van het fregat Jylland” genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om het schip terug te kopen.
Uiteindelijk na een strijd van 80 jaar nam in 1983 ZKH Prins Henrik een actieve rol op als beschermheer wat in 1989 resulteerde in de voltooiing van de restauratie van het schip door de AP Moller Foundation.

Op het schip kan je volgende delen bezoeken: het lower deck, het Orlopdeck, het gundeck, het weather deck en de koninklijke vertrekken.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven