Ohrid is onlosmakelijk verbonden met deze kerk waarvan de afbeelding zo goed als op alle postkaarten terug te vinden is en het wordt gezien als één van de mooiste monumenten van Ohrid.

Archeologen denken dat deze kerk waarschijnlijk al in de 13de eeuw werd gebouwd maar de exacte bouwdatum blijft onbekend. De muurschilderingen in de kerk worden geschat te stammen uit 1270 en 1280 waardoor kan worden vermoed dat de kerk al werd gebouwd richting het einde van de 13de eeuw.

De kerk is gewijd aan Johannes van Patmos, schrijver van de Openbaring, die volgens velen dezelfde persoon is als Johannes de Doper.
De kerk heeft een kruisvormig grondplan met een rechthoekige basis. In het interieur werd een houten iconostase gebouwd en aan het begin van de 20ste eeuw werden de Maagd Maria en vele andere heiligen op de apsis afgebeeld. Ook is er op de muren een fresco te zien van Sint Clemens van Ohrid en Sint Erasmus van Ohrid.

Bij de fundamentele restauratiewerkzaamheden in 1964 en het daarbij verwijderen van de 19de-eeuwse toevoegingen werd de schildering in de koepel ontdekt van Christus Pantocrator die de enige originele overgebleven fresco is in de kerk.

In de jaren 1980 werden negen van de meest belangrijke iconen in de kerk gestolen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven