Het adellijke geslacht waaraan dit gebouw zijn naam ontleend was afkomstig uit het heuvelachtige gebied Sierra de Dos Aguas. In 1699 kwam het gebouw in handen van de eerste markgraaf van Dos Aguas die het meteen zijn naam gaf.

In 1740 gaf de derde markgraaf van Dos Aguas de opdracht om de gevel te verfraaien wat resulteerde in één van de meest gefotografeerde “kunstwerken” van Valencia. De drie belangrijkste architecten die meewerkten aan de verfraaiing waren Hipolito Rovira Meri (schilder), Ignacio Vergara Gimeno (beeldhouwer) en Luïs Domingo (decorateur).

Het meest gefotografeerde kunstwerk doelt op het hoofdportaal van het gebouw. Bovenaan wordt de Heilige Maagd van de Rozenkrans getoond als beschermheilige van het adellijke geslacht. Links en rechts van de deur bevinden zich twee mannelijke figuren die de twee grootste rivieren vertegenwoordigen uit Valencia: de Turia en de Jucar.
Daarnaast wordt ook een leeuw afgebeeld en twee krokodillen en decoraties van planten en een palmboom.
Aan de andere gevel bevindt zich een tweede deuropening die veel eenvoudiger is en bekend staat als de koetspoort. De deur dateert tussen 1864 en 1867 en heeft eikenhouten timmerwerk terwijl de panelen gemaakt zijn van notenhout. In het middenpaneel bevinden zich twee maskers van de Griekse god Pan.
Destijds was de hele façade versierd met fresco’s maar die verdwenen bij een verbouwing tussen 1853 en 1867 toen ze werden vervangen door stucwerk gezien de slechte staat waarin ze verkeerden. Het grijze en roze stucwerk moest marmer imiteren. Ook de balkons werden vervangen.

In 1941 werd het gebouw uitgeroepen tot historisch-artistiek monument en in 1949 werd het paleis aangekocht door de staat om er een verzameling keramiek in te huisvesten die was geschonken door Manuel Gonzalez Marti.
In 1954 werd het museum ingehuldigd.

Tijdens de laatste jaren van de 20ste eeuw werd het paleis gerestaureerd onder leiding van architect Ginés Sanches Hevia en opende het in 1998 volledig gerestaureerd zijn deuren voor het publiek.

Op de benedenverdieping van het museum zijn enkele koetsen te bewonderen.

Op de eerste verdieping bevinden zich zestien prachtige en weelderige woonvertrekken waaronder de eetzaal, de slaapkamer, de kleine porseleinzaal, de rode salon, de danszaal, de Chinese zaal,…
Op de tweede verdieping vind je een historische Valenciaanse keuken en het Museo Nacional de Céramica y Artes Suntuarias Gonzalez Marti.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Over de auteur

Scroll naar boven