Dit is het centrale plein van Skopje en het grootste plein in Noord-Macedonië met een oppervlakte van 18.500 vierkante meter. Na de verwoestende aardbeving van 1963 werd dit plein aanzienlijk vergroot bij de heraanleg ervan.

Het meest in het oog springend op dit centrale plein is het kolossale standbeeld van de “Krijger te Paard”. De oorspronkelijke naam van het standbeeld was “Standbeeld van Alexander de Grote” maar vanwege een cultureel conflict met Griekenland werd de naam aangepast.

Het standbeeld, ter waarde van maar liefst 7 miljoen dollar, werd ontworpen door Valentina Karanfilova-Stevanovska die eveneens de Porta Makedonija ontwierp. De fabricage ervan duurde zo’n drie jaar en op 21 juni 2011 werd het beeld op de tien meter hoge sokkel geplaatst. Het standbeeld weegt dertig ton en de veldheer reikt tot een hoogte van 25 meter. De betonnen sokkel heeft drie ringen met reliëfs en eromheen staan rond het waterbassin acht bronzen soldaten van drie meter hoog en acht bronzen leeuwen.

Rondom het plein zijn nog andere standbeelden te vinden van belangrijke figuren:

-Het standbeeld van Goce Delcev en Dame Gruev: beide herinneren aan de Ilindenopstand in 1903 als aanvoerders van de Interne Macedonische Revolutionaire Organisatie.

-De beeldengroep “Bootslui van Thessaloniki”: dit gezelschap had zich rond 1900 voorgenomen om de wereld het leed te laten zien aangericht in Macedonië door de Ottomaanse onderdrukker. Helaas lieten ze dit zien door zelf ook geweld te plegen door bomaanslagen en het opblazen van een Frans passagiersschip in Thessaloniki in 1902.

-Het standbeeld van Tsaar Samuil: dit standbeeld is vijf meter hoog op een 3,5 meter hoge sokkel. De Tsaar heeft een scepter in de hand. Samuil regeerde vanuit de burcht in Ohrid waar hij resideerde van 976 tot 1014 en stierf in Prilep.

-Standbeeld van Justitianus: hij was keizer van het Byzantijnse Rijk tussen 527 en 565. Het standbeeld werd vervaardigd in Firenze.

-Standbeeld van Metodija Andonov-Cento (1902-1957): de man met de wijzende vinger en de hoed in zijn rechterhand was de eerste president van de socialistische Republiek Macedonië die na de tweede wereldoorlog ontstond als deel van de Joegoslavische Republiek.

-Standbeeld van Dimitrija Cupovski (1878-1940): deze man was een Macedonische schrijver en maker van woordenboeken. Hij wordt gezien als één van de meest prominente Macedoniërs en één van de belangrijkste stichters van het begin van het Macedonisch Nationalisme.

Het enorm grote plein is niet alleen gekend om zijn vele standbeelden maar is ook een levendige plek boordevol bars en restaurantjes.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven