Het Assembly House in de stad Gernika werd gebouwd van 1826 tot 1833 naar een ontwerp van de architect Alfonso Echevarria op de plaats waar voorheen een kerk stond (Santa Maria de la Antigua).  
Het Assembly House heeft als belangrijkste kamer in het interieur de Assembly Hall waar de vergaderingen van de Provinciale Raad van Biskaje worden gehouden.  In de hal bevinden zich portretten van de heren van Biskaje en bewaard gebleven onderdelen van de vroegere kerk zoals een altaar en een waterfontein.  Ook is er een glas-in-loodraam dat verwijst naar de eikenboom waaronder vroeger werd vergaderd.  Deze eikenboom is het meest bekende symbool van de Basken en wordt gebruikt bij belangrijke ceremonies.  Destijds werd ook de “Eed van Lehendakari” onder de eikenboom afgelegd. 

De Gerniko Arbola (De Boom van Gernika) is dus de eik die de traditionele vrijheden symboliseert voor het volk van Biskaje en het Baskische volk en waaronder de heren van Biskaje en de koningen van Castilië zwoeren deze vrijheden te respecteren.  De Spaanse regent Maria Christina legde in 1839 als laatste Spaanse monarch een eed af onder de iconische eik. 

Gezien de tuiniers van de Regering van Biskaje bomen kweken uit de vruchten van de vorige eikenbomen heeft de Boom van Gernika dus ook een eigen lijn of dynastie: 

-De eerste eikenboom (de vaderboom) werd geplant in de 14de eeuw en hield ongeveer 450 jaar stand. 
-De oude boom (1742-1892) werd opnieuw geplant in 1811 en de stam daarvan wordt vandaag de dag nog steeds bewaard in een tempel in de tuin van het Assembly House.  
-De derde boom (1858-2004) werd opnieuw geplant in 1860 en overleefde het bombardement op Gernika in 1937 maar moest vervangen worden omwille van de aantasting door een schimmel. 
-De vierde boom (1896-2015) werd op 25 februari 2005 terug geplant op de plaats van de eerste vaderboom maar de boom ging kapot op 15 januari 2015 door vochtproblemen. 
-De vijfde eikenboom werd op 14-jarige leeftijd geplant in maart 2015. 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bilbao)

Over de auteur

Scroll naar boven