Mando is een Deens waddeneiland en is tevens ook het kleinste bewoonde waddeneiland van Denemarken. Het eiland is ongeveer acht vierkante kilometer groot en er wonen ongeveer een zeventigtal mensen.
Aan de westkant van Mando is er een duinenrij te vinden van 100 tot 200 meter breed die de inwoners beschermd tegen de zee.

Het eiland Mando is bereikbaar via de zeven kilometer lange ebbeweg die loopt van Vester Vested naar Mando. Deze weg is echter niet altijd berijdbaar omwille van de getijden wat betekent dat de weg enkel toegankelijk is wanneer het eb is. Wie bij eb de weg van zeven kilometer oprijdt, wordt beloond met uitzichten op één van de prachtigste stukken natuur in Denemarken. Naast de prachtige natuur langs de ebbeweg zijn er op Mando enkele kleine bezienswaardigheden zoals het Mando Centret met een tentoonstelling over het eiland, een kapiteinswoning uit 1831 met een streekmuseum (Mandohuset), een kerk uit 1639 en een molen uit 1860.

Een kort eindje rijden van Mando ligt het bezoekerscentrum Vadehavscentret van het National Park Waddensee. In het bezoekerscentrum is er een tentoonstelling over de getijden en kan je de tractor nemen naar het eiland Mando als je liever niet zelf over de ebbeweg rijdt.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven