Naast de Plaza de Santiago bevindt zich het Casas Consistoriales (stadhuis) met als absolute blikvangers de oude drakenbloedboom en het aangrenzende theater met spectaculaire koepel.

De “Drago de Galdar” bevindt zich op de binnenplaats van het stadhuis en werd in 1718 geplant op deze plek en zou de oudste drakenbloedboom zijn op het eiland Gran Canaria. De datering van de ouderdom van de boom is gebaseerd op een historisch document van het gemeentearchief gedateerd in 1718 waarin de aanwezigheid wordt beschreven van wijnstokken en een drakenbloedboom.

Aan het einde van de 20ste eeuw werd de hulp ingeroepen van specialisten gezien de boom nog weinig tot vegetatieve groei kwam en in de onmogelijkheid was tot het genereren van nieuwe wortels. Om dit te herstellen werd de stam bedekt met poreus substraat van vulkanische oorsprong.
In 2016 onderging de boom een behandelings- en herstelprogramma nadat de bladmassa met veertig procent was verminderd na een lapillaplaag. Ook dit project werd in 2019 succesvol afgerond.
De Drago de Galdar is gecatalogiseerd als een unieke boom vanwege zijn ouderdom.

Even verderop in het gebouw kan je binnenwandelen in het Teatro Municipal. Dit werd gebouwd op één van de twee oudste theaters op Gran Canaria en vierde in 2012 zijn 100-jarige bestaan na te zijn opgericht tijdens het bewind van Elizabeth II in het midden van de 19de eeuw. Het project werd echter nooit voltooid en sinds de jaren zeventig werden verschillende interventies gedaan om het theater te voltooien en is men erin geslaagd het theater te transformeren tot een mooi artistiek gebouw. Dit onder andere dankzij het werk “La Revelora” van de schilder Pepe Damaso. Op het dak van het theater is een soort van schelphoorn geplaatst met symbolen die de pre-Spaanse cultuur vertegenwoordigen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Gran Canaria)

Over de auteur

Scroll naar boven