De kathedraal van Valencia werd gebouwd tussen 1262 en 1356 en is gewijd aan de Heilige Maagd Maria.
De eerste fundamenten gaan echter terug tot de 6de eeuw na Christus en in de 8ste eeuw na Christus stond er op de plek van de huidige kathedraal een grote moskee.
Op 9 oktober 1238 versloeg koning Jaime I de Moren en ontstond het plan om van de moskee wederom een kathedraal te maken.
De kathedraal is een mengeling van verschillende bouwstijlen: de romaanse, gotische en barok.
Arnau Vidal begon in de 14de eeuw met de uitvoering van verschillende details en in 1300 werd begonnen met het maken van de gotische deur waarna in 1356 de koepel werd gebouwd.
Gedurende de loop der jaren werd de kathedraal steeds verder uitgebreid en zelfs na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werd er nog bijgebouwd.

De kathedraal van Valencia beschikt over drie ingangen:
-de oudste toegangspoort is de Puerta de Palau die uitkomt op de Plaza de la Almoina en is gebouwd in romaanse stijl.
-de Puerta de los Aposteles in gotische stijl geeft toegang tot de Plaza de la Virgen en bevat verschillende beelden van apostelen waarvan de originelen in het museum van de kathedraal worden bewaard. Aan deze poort wordt ook het wekelijkse “Watertribunaal” gehouden.
-de hoofdingang van de kathedraal, de Puerta de los Hieros, dateert uit 1703 en is in barokstijl. Deze toegangspoort die uitkomt op de Plaza de la Reina is opgebouwd uit drie lagen met verschillende zuilen en figuren van heiligen. Vlak boven de boog is de letter “M” te vinden als eerbetoon aan Maria.

Volgende bezienswaardigheden zijn te vinden in het interieur van de kathedraal:

-De koepel van veertig meter hoog en het hoogaltaar: dit middelpunt van de kathedraal springt meteen in het oog bij binnenkomst door de prachtige kleuren. Twaalf olieverfschilderijen, werken van Hernando de Llanos en Hernando Yanez uit 1507, zijn er te vinden.

-De renaissance-fresco’s van het hoogaltaar: deze fresco’s werden herontdekt toen het barokke gewelf waarmee ze werden bedekt werd verwijderd. De fresco’s werden gemaakt in opdracht van kardinaal Rodrigo de Borja (de toekomstige paus Alexander V) door de Italiaanse kunstenaars Paolo da San Leocadio en Francesco Pagano in 1476. Op de fresco’s zijn twaalf engelen te zien die muziekinstrumenten bespelen.

-Verschillende weelderige ingerichte kapellen met onder schilderen van Goya.

-De bekendste kapel in de kathedraal is echter de kapel “Santo Caliz”. In deze kapel bevindt zich de “Heilige Graal”. Aan de hand van archeologische studies, recente ontdekkingen en gevonden documenten is het perfect mogelijk dat de Heilige Graal van Valencia de beker is die door Jezus zou zijn gebruikt tijdens het Laatste Avondmaal en het bloed van de Verlosser bevat. Er is voorlopig geen bewijs dat deze vaststelling zou kunnen weerleggen. Alleen het bovenste gedeelte van de beker is het heilige relikwie: een beker in de vorm van een gepolijste kom gemaakt van een soort geaderd agaat afkomstig uit de regio tussen Alexandrië en Syrië. Het is dus een Palestijns artefact dat vervaardigd is in de eerste eeuw na Christus. Volgens de overlevering nam de heilige Petrus de kelk na het Laatste Avondmaal mee naar Rome waarna ze naar het Spaanse Huesca werd gezonden en tijdens de islamitische invasie werd verborgen in de Pyreneeën. Uiteindelijk zou het artefact worden toevertrouwd aan het klooster van San Juan de la Pena in de Pyreneeën. In de 11de eeuw werd de basis, de handvaten, de parels en de edelstenen toegevoegd om de Graal te beschermen. In 1399 werd de Graal opgenomen in de relikwieën van de Aragonese kroon waarna koning Alfons V van Aragon in 1437 de Graal aan de kathedraal schonk.

-Het museum van de kathedraal: in dit kleine museum kan je veel kunstschatten bewonderen onder andere authentieke beelden van de apostelen van de Puerta de los Aposteles, schilderijen, beelden, religieuze voorwerpen en een kunstwerk van Goya, schilderijen van Maella en paneelschildering van Juan de Juanes.

-Aan de kathedraal van Valencia is ook een klokkentoren verbonden genaamd “El Miguelete”. Deze werd gebouwd in 1381 en was af in 1425. De werken werden uitgevoerd door Andreu Julia. De toren heeft 207 treden om te beklimmen en is 51 meter hoog maar bied je, eens boven, een spectaculair uitzicht op de stad.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Over de auteur

Scroll naar boven