De Iglesia Santa Catalina is één van de oudste kerken van de stad Valencia en werd aan het begin van de 13de eeuw gebouwd op de plaats van een eerdere moskee en dit in renaissancestijl.
In 1548 ontstond echter een grote brand in de kerk waardoor een groot deel van het gebouw werd verwoest.
Voor de kerk opnieuw werd hersteld werd de klokkentoren gebouwd en dit tussen 1688 en 1705 op de plaats waar vroeger een minaret stond. De toren heeft een zeshoekige basis en vijf niveau’s en is 56,12 meter hoog. De toren werd ontworpen door architect Juan Bautistavines. De klokken in de toren werden in 1729 in Londen vervaardigd en in 1914 in de toren geplaatst.
De verwoeste kerk zelf werd in 1785 herbouwd en dit in barokke stijl.

In 1936 werd de Iglesia Santa Catalina echter aangevallen en in brand gestoken door Republikeinse milities. In de jaren vijftig werd de kerk wederom gerestaureerd en herbouwd waarbij veel gotische elementen werden toegevoegd.

Het interieur van de kerk is erg eenvoudig maar is de moeite waard omwille van de mooie glas-in-lood-ramen.

De kerk bestaat uit drie koepels elk bestaande uit zeven delen die elk over glas-in-lood-ramen beschikken … 17 in totaal. Op alle ramen staan christelijke heiligen afgebeeld en alle ramen werden vervaardigd in Barcelona tussen 1966 en 1968.

De Iglesia Santa Catalina is de enige gotische kerk met een groot en rond glas-in-lood-raam in de hoofdgevel van het gebouwd.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Over de auteur

Scroll naar boven