Kastellet is een militair domein, een cultureel-historisch monument en een ideale plek in Kopenhagen voor rustige wandelingen.

De bouw van het Kastellet startte in 1626 in opdracht van Christian IV van Denemarken die een fort liet bouwen dat in 1659 bij een Zweedse aanval werd verwoest. Frederik III riep de hulp in van de Hollandse ingenieur Henrick Ruse om de vesting te herstellen en uit te breiden. Het in 1664 voltooide bouwwerk werd het Kastellet (citadel) genoemd. Het is aangelegd in de vorm van een vijfpuntige ster met vijf bastions omgeven voor wallen en een slotgracht.
De bastions dragen de naam: koningsbastion, koninginnenbastion, gravenbastion, prinsessenbastion en prinsenbastion.
In de 19de eeuw werd het fort deels verwoest en opnieuw heropgebouwd. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het fort bezet door het Duitse leger dat er een bunker bouwde en het Kastellet omvormde tot hoofdkwartier.

Van 1989 tot 1999 werd het Kastellet gerenoveerd met geld uit het fonds van A.P. Moller en zijn vrouw Chastine McKinney Mollers. Het complex is nu nog steeds eigendom van het Deense Ministerie van Defensie.

Naast de wandelpaden, kerk, windmolen en gekleurde barakken bevindt zich op het terrein ook een monument waarvan de Deense regering in 2007 besloot tot de oprichting ervan. Het is een monument opgericht voor de “Internationale Bijdrage van Denemarken na 1948”.
Het monument is van de hand van kunstenaar Finn Reinbothe en de eerste steen werd gelegd op 7 april 2011. Op 5 september 2011 (op vlaggetjesdag) werd het monument officieel ingehuldigd door koningin Margrethe II.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven