Op ongeveer acht kilometer ten noorden van Prilep langs een route van steile en bochtige wegen ligt het klooster van Treskavec op de rotsachtige berg Zlatovrv (wat gouden piek betekent) met een hoogte van 1.422 meter. De route biedt een prachtig uitzicht over de Pelagonija-vlakte en de gedraaide rotsformaties.

De overblijfselen die hier werden ontdekt na opgravingen wijzen op de aanwezigheid van een christelijke kerk op deze plek rond de 5de of 6de eeuw. Het huidige complex werd gebouwd in de 12de eeuw maar herbouwd in de 14de eeuw door de Servische koningen Stefan Milutin en Stefan Dusan en gerenoveerd in de 16de eeuw door Dimitrije Pepic.
Het complex omvat de kerk van de Maria-Tenhemelopneming die wordt beschouwd als één van de belangrijkste kerken van Noord-Macedonië. De kerk bezit een zeer belangrijke verzameling fresco’s die stammen uit de 14de, 15de, 16de en 19de eeuw waaronder een zeldzame afbeelding van Christus als kleine jongen en bezit onder andere ook Romeinse overblijfselen, graven, inscripties en schedels van monniken.

In 2013 werd het klooster getroffen door een grote brand maar bleef de kerk, in tegenstelling tot andere delen van het complex, grotendeels gespaard van grote schade.
In 2023 waren wederopbouw- en restauratiewerken nog steeds aan de gang.
Het klooster werd in 2023 bewoond door slechts één monnik.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven