Jardin Majorelle is een botanische tuin in Marrakesh die werd ontworpen in 1924 door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle (1886-1962). Nadat hij Europa had verlaten vestigde hij zich in 1917 in de stad waar hij een stuk grond kocht buiten de medina waarop hij een klein atelier bouwde waarin hij zijn aquarellen schilderde. Rondom zijn schildersatelier legde Majorelle een tuin aan waarin hij planten en bomen verzamelde uit alle hoeken van de wereld.

Vandaag de dag beslaat de tuin 9000 vierkante meter en zijn er planten en bomen te vinden uit alle vijf de continenten zoals bamboe, palmbomen, cactussen, waterplanten en bougainvillea. Deze zijn allemaal verzameld in een kleurrijke omgeving met als overheersende kleur het “majorelleblauw”.
Sinds 1949 werden de tuin en het atelier opengesteld voor het publiek.

Na het overlijden van Majorelle raakte de tuin in verval en dreigde er op het domein een woon- of hotelcomplex te worden gebouwd.
In 1980 werd de tuin echter opgekocht door de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé. Zij gaven de tuin opnieuw vorm met waterlopen en fonteinen. Ze bouwden ook een villa vlak naast de tuin zodat ze altijd van het uitzicht konden genieten.

In de tuin is nu ook het Musée Berbère gevestigd in het voormalige schildersatelier van Jacques Majorelle. Het museum werd ingehuldigd in 2011 door koning Mohamed VI.
Het museum is ingedeeld in vier verschillende ruimtes en stelt meer dan 6000 voorwerpen tentoon zoals keramiek, textiel en sieraden die werden verzameld door Yves Saint Laurent en Pierre Bergé.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Marrakesh)

Over de auteur

Scroll naar boven