In het uiterste zuiden van het eiland liggen de duinen van Maspalomas uitgestrekt over een gebied van 404 hectare. De duinen zijn sinds 1987 erkend als beschermd natuurgebied.
De mini-Sahara beslaat een gebied van ongeveer tien vierkante kilometer met sikkelvormige duinen die tot wel 15 meter hoog kunnen worden.
De duinen veranderen continu van vorm omwille van de altijd aanwezige wind van de zee. Per jaar verplaatsen de duinen zich ongeveer 1 meter naar het westen.

Het zand van de duinen is helemaal van organische oorsprong. Dit wil zeggen dat het bestaat uit resten van koraal en schaaldieren die gedurende miljoenen jaren fijn geschuurd zijn door de branding.

Via de Paseo de Costa Canaria kan je wandelen naar het uitkijkpunt Mirador Las Dunas. Daar is ook een bezoekerscentrum waar je op informatieborden kan zien hoe de duinen zijn ontstaan en wat de bedreigingen zijn voor het gebied.

In de duinen zijn ook wandelroutes gemaakt die men best aflegt in de ochtend of laat in de middag als het zand minder warm is.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Gran Canaria)

Over de auteur

Scroll naar boven