Aan de rand van de Plaza Mayor de Santa Ana ligt de Catedral de Santa Ana, de zetel van het Rooms-katholieke bisdom van de Canarische eilanden dat gezien wordt als het belangrijkste bouwwerk van de religieuze architectuur van de Canarische eilanden.

Met de bouw van de kathedraal werd begonnen in 1497 in opdracht van het katholieke koningspaar maar stopte in 1570 omwille van financiële tekorten. Daar er pas in 1781 weer werd verder gebouwd, is de kathedraal een mix van verschillende bouwstijlen.
De gevel van de kathedraal, daterend uit 1820, is gebouwd in neoklassieke stijl waarbij de twee tweelingtorens zich boven de wijk Vegueta verheffen en een sierlijk roosvenster boven de ingang prijkt.
Het interieur is vooral gotisch terwijl de buitenkant van de kathedraal neoclassicistisch is.
In 1894 werd de kerk de eerste basiliek op de Canarische eilanden door toedoen van paus Leo XII.

Volgende bezienswaardigheden zijn te vinden in het interieur van de kathedraal:

-In 2022 beschikt de kathedraal over 11 kapellen: de kapel van de Onbevlekte ontvangenis, Kapel van Sint Peter de apostel, Kapel van de Heilige Teresa van Jezus, Kapel van Smarten, Kapel van Sint Jozef, de hoofdkapel, de Kapel van Santa Maria de la Antigua, de Kapel van het Heilig Sacrament, Kapel van Sint Gregorius, Kapel van San Fernando en de Kapel van Sint Catherina.

-Het kathedraalorgel: het orgel is vijf meter breed en ongeveer zeven meter hoog.

-Blikvangers van de kathedraal zijn de zuilen die uitwaaieren in gewelven en het effect hebben van kronen van palmbomen.

-Het hoofdaltaar met het beeld van de patroonheilige van de stad Santa Ana, een werk van José de Armas Medina gesneden in 1944. Daarachter bevindt zich grote verticale glas-in-loodramen.

-De grote koepel is 41,5 meter hoog en wordt bekroond met een groot betonnen kruis. De koepel is bedekt met koperen platen. Omwille van zijn hoogte is de koepel het hoogste punt van de stad. In één van de tweelingtorens kan je de lift nemen naar het dak van de kathedraal waar je kan genieten van het uitzicht over de stad.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Gran Canaria)

Over de auteur

Scroll naar boven