De naam van dit paleis betekent “de stralende” en werd in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd door de grootviziers Si Moussa en zijn zoon Bou Ahmed als luxe verblijfplaats voor zijn familie.
In totaliteit beslaat het paleis, samen met zijn uitgestrekte parken rondom, een oppervlakte van ongeveer 80.000 vierkante meter.

Het paleis beschikt over vier binnenplaatsen: de eerste is versierd met mozaïeken met ingewikkelde patronen, stucwerk en kleurrijke tegels terwijl een tweede binnenplaats is ingericht met een zwembad en een derde is uitgerust met fonteinen en planten.
De meest schitterende van de vier is echter de grote binnenplaats beter gekend als de “Cour d’Honneur”.

Deze binnenplaats meet 50 bij 30 meter en is geplaveid met Italiaans Carrera-marmer en omgeven door een kleurrijke houten galerij. Aan de oostkant van de binnenplaats is de “Salle d’Honneur”, een zaal van 20 bij 8 meter, met prachtige beschilderde plafonddecoraties.

Daarnaast zijn er in het paleis nog raadzalen te vinden met betegelde open haarden, prachtig gekleurde vloeren en houtwerk.
Het paleis is over het algemeen het meest gekend omwille van zijn veelheid aan prachtige decoraties: stucwerk met Arabische inscripties, geometrische patronen, arabesken en muqarnas, marmer, cederhouten plafonds beschilderd met kleurige bloempatronen, uitgesneden houten luifels,…

Na de dood van Bou Ahmed in 1900 zou het paleis zijn geplunderd en met de komst van het Franse protectoraat werden aan het begin van de 20ste eeuw de bewoners van het paleis gedwongen om elders een onderkomen te zoeken gezien er toen een Resident-Generaal werd gehuisvest in het paleis. Vandaag de dag is het paleis een historisch monument dat geopend is voor het publiek.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Marrakesh)

Over de auteur

Scroll naar boven