Dit museum vindt zijn onderdak in het “Dar Menebhi Paleis” dat gebouwd werd aan het einde van de 19de eeuw door Mehdi Menebhi, de toenmalige minister van Defensie tijdens de regeerperiode van Sultan Moulay Abdelaziz.
Nadat Marokko zijn onafhankelijkheid herwon werd het paleis in beslag genomen door de staat en werd het in 1965 omgebouwd tot een meisjesschool die er gevestigd was tot in de jaren negentig.
In 1997 werd het gebouw, na een periode van verwaarlozing, volledig gerenoveerd door kunstenaar Omar Benjalloun en omgevormd tot een museum.

Het gebouw is ontworpen in de traditie van de Moorse stijl met een centrale binnenplaats (aanvankelijk een open tuin maar nu overdekt) met een gigantische kroonluchter die bestaat uit koperen stukjes die gesneden zijn in geometrische en arabeske vormen. Verder beschikt de binnenplaats over verschillende fonteinen en muurfonteinen, prachtig cederhout, stucwerk en tegels met prachtige patronen.
De hamam en de voormalige keukens zijn bewaard gebleven.

In de omliggende ruimtes van de binnenplaats en in de gangen is een permanente tentoonstelling te vinden van Islamitische kunst waaronder kalligrafie, oude Korans, een muntencollectie, sieraden, wapens, keramiek, zadels, houtwerk,…
Er zijn telkens ook tijdelijke tentoonstellingen met werken van hedendaagse Marokkaanse kunstenaars.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Marrakesh)

Over de auteur

Scroll naar boven