Barrio del Carmen (El Carmen) is de oudste volkswijk van Valencia en ligt ten noordwesten van de oude stadskern waar twee middeleeuwse poorten ooit de wijk omsloten. Beide poorten zijn bewaard gebleven. De Torres de Serranos zorgt voor de scheiding tussen de wijk en de Turia-rivier en werd in 1397 ingewijd. De toren had als doel het verdedigen van de stad tegen indringers en het bieden van toegang tot de stad aan reizigers. Van 1586 tot 1887 deed de poort ook dienst als gevangenis voor mensen van adel. Zo’n 800 meter verder naar het zuidwesten staat de Torres de Quart die gebouwd werd in het midden van de 15de eeuw.

De Barrio del Carmen is een wijk boordevol gezellige pleintjes, boetiekjes en straatjes waarin je bovendien op allerlei hoeken en kanten street-art terug kan vinden.
In de wijk ligt ook het Centro del Carmen (Centre del Carme Cultura Contemporiana) gelegen in het voormalige klooster Real Monasterio de Nuestra Senora del Carmen de Valencia, dat stamt uit 1281. Het klooster werd door de tijden heen meerdere keren uitgebreid en aangepast en werd reeds in de 19de eeuw in gebruik genomen als cultuurcentrum. Het gebruik van het klooster als Museum voor Schone Kunsten, Zetel van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en scholen voor Schone Kunsten en Kunsten en Ambachten, redde het gebouw tevens van de sloop.
Niet alleen de tentoonstellingen in het centrum maar ook de kloostertuin op zich is de moeite waard om even langs te lopen.
In 1983 werd het gebouw uitgeroepen tot nationaal-historisch artistiek monument.

Niet ver wandelen van het Centro del Carmen aan de Calle de Serranos, tegenover huisnummer 24, staat een gebarricadeerd gebouw waarop het woord “Refugio” te vinden is. Deze plek is een voormalige schuilkelder uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog waar mensen tijdens de luchtaanvallen een veilig onderkomen konden vinden.

’s Avonds tovert de rustige Barrio del Carmen zich om tot een bruisend stukje stad met een overvloed aan bars en restaurantjes.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Over de auteur

Scroll naar boven