Deze archeologische vindplaats ligt op ongeveer 250 meter van Fort Samuil en de eerste archeologische onderzoeken vonden hier plaats in 1942 en 1943 en werden hervat in de jaren 1960 tot 1966 en van 1999 tot 2000.
Tijdens deze opgravingen werd een vroegchristelijke basiliek ontdekt met drie schepen, een atrium, een doopkapel, een brede binnenplaats en marmeren zuilen met sokkels en kapitelen. In het noordelijke gedeelte van het schip werden verschillende mozaïekvloeren ontdekt. De mooiste mozaïekvloer is echter bewaard gebleven in de doopkapel met een rechthoekige vorm en een cirkelvormig bassin. De mozaïeken op de vloer stammen uit de 4de tot de 6de eeuw en tonen fantasierijke dieren, geometrische patronen en swastika’s als symbool voor de zon.
Enkele van de opgravingen op het domein zijn overdekt met een dakconstructie.

Op deze site staat ook de mooie Byzantijnse kerk van Sint Clemens en Panteleimon. De kerk werd in 893 gebouwd door Sint Clemens die een leerling zou zijn geweest van Sint Cyrillus en Sint Methodius. Als patroonheilige van de kerk wees hij Sint Panteleimon aan.

De kerk werd gebouwd op fundamenten van de overblijfselen van de vroegchristelijke basiliek en gebruikt om diensten te houden en zijn leerlingen te onderwijzen.
Na zijn dood werd Sint Clemens in 916 in de kerk begraven in een door hem zelf gebouwde tombe.

In de 15de eeuw veranderde de kerk in een moskee, aan het begin van de 16de eeuw in een kerk om aan het begin van de 17de eeuw wederom te worden omgevormd tot een moskee.
Deze laatste moskee werd in 2000 afgebroken en verplaatst met als reden dat ze over een kerk heen werd gebouwd in opgravingsgebied.

De wederopbouw van de kerk begon op 8 december 2000 en werd voltooid op 10 augustus 2002.
De meeste relikwieën van Sint Clemens werden terug aan de kerk geschonken, de klokkentoren werd gerestaureerd en de vloeren van marmer werden gereconstrueerd.
De heropbouw van de kerk werd handmatig uitgevoerd met materialen die werden gebruikt om de oorspronkelijke kerk te bouwen en machines werden slechts beperkte gebruikt. Op 10 oktober 2007 werden bij opgravingen 2.383 Venetiaanse munten ontdekt die zouden aantonen dat Ohrid en Venetië commercieel verbonden waren met elkaar.
Ook heden ten dage wordt nog steeds archeologisch onderzoekswerk verricht.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven