De Oude Bazaar van Skopje is één van de oudste en grootste marktplaatsen op de Balkan en is al sinds de 12de eeuw het centrum van Skopje voor handelaars hoewel de meeste ontwikkeling ervan plaatsvond van de 15de tot de 19de eeuw.

De Bazaar is gebouwd in Oosterse stijl met smalle maar ook brede geplaveide straten en er zijn tal van ambachten en handelswinkels te vinden zoals schoenmakers, kleermakers, horlogemakers, goudsmeden,… maar ook traditionele bakkers en restaurants met de meest traditionele gerechten.
Naast de talrijke winkels en gezellige straatjes versierd met kleurige parapluutjes staat de Bazaar ook bekend om zijn overblijfselen van de Byzantijnse architectuur, Ottomaanse architectuur en hedendaagse architectuur.

De Bazaar werd zwaar beschadigd door de aardbeving in 1555, het platbranden van de stad in 1689, de eerste en tweede wereldoorlog en de aardbeving van 1963 waarna telkens wederopbouw nodig was.

De laatste jaren ontvangt de Bazaar steeds meer en meer toeristen en op 13 oktober 2008 heeft het parlement een wet aangenomen die de Oude Bazaar erkent als Cultureel Erfgoed en op die manier dus ook bescherming geniet.
In 2010 startte de regering een project met het oog op de heropleving van de Bazaar.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven