Dit fort ligt op het hoogste punt van Skopje op een plek die al bewoond zou zijn sinds de bronstijd.

Het eerste fort werd gebouwd in de 6de eeuw onder het bewind van keizer Justitianus I. Het fort was opgetrokken uit kalksteen komende van de Romeinse stad Scupi die in 518 werd verwoest door een aardbeving en travertijn met Latijnse inscripties op de muren.
Hoewel er verder niet veel bekend is over de geschiedenis van het fort is het waarschijnlijk vele keren verwoest door veldslagen en oorlogen in de regio.

In de 10de en 11de eeuw werd het fort en de vestingwerken uitgebreid. Hoewel er nog steeds zeer weinig documenten zijn over het fort schreef Evliya Celebi (een kroniekschrijver van het Ottomaanse Rijk) in 1660 een verslag over hoe het fort er toen uit zag.

In 1963 werd het fort getroffen door de grote aardbeving en liep het immense schade op. Tot op heden is er slechts een klein gedeelte heropgebouwd.

Van 2006 tot 2009 werd begonnen met archeologisch onderzoek en opgravingen in het fort. Men vond houten blaasinstrumenten, versieringen in klei en restanten van huizen gelegen onder het zichtbare deel van het fort. Er wordt gedacht dat deze vondsten teruggaan tot de tijd van de Romeinse stad Scupi.
In 2010 vonden archeologen in het fort de grootste hoeveelheid Byzantijnse munten ooit gevonden in Noord-Macedonië.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven