Het Prespameer vormt een drielandenpunt en is verdeeld over Noord-Macedonië, Albanië en Griekenland. In totaal beslaat het meer een oppervlakte van 284 vierkante kilometer waarvan zo’n 176 vierkante kilometer tot Noord-Macedonië behoort. Het diepste punt in het meer ligt op 58 meter.

Het Grote Prespameer (het kleine en zuidelijker gelegen Kleine Prespameer behoort niet meer tot het land) is het hoogst gelegen meer op de Balkan op een hoogte van 849 meter.
De twee meren (het Grote en het Kleine) worden gescheiden door een landengte van ongeveer 4 kilometer lang en 550 meter breed op Grieks grondgebied.

Het Prespameer ligt ongeveer 150 meter boven het meer van Ohrid en vanuit het Prespameer stroomt er water naar het meer van Ohrid via poreuze kalksteen uit het Galicica-gebergte.
Via ondergrondse bronnen en riviertjes wordt het water in het Prespameer dan weer aangevuld.

In 2000 werd het gebied als Transnationaal Park beschermd gebied aangewezen en delen ervan zijn sinds 2013 verklaard als Ramsargebied.

In het meer zijn er slechts elf inheemse vissoorten bekend waarvan er maar liefst negen endemisch zijn waaronder de Europese karper en de Europese paling.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven