In Prilep is het heerlijk rondslenteren in de Oude Turkse wijk die de Oude Bazaar omvat en enkele gebouwen zoals een klokkentoren en de overblijfselen van de Carsi-moskee uit 1475.

De Oude Bazaar ligt ten oosten van het stadsplein en ten noorden van de rivier de Prilep en dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw toen Prilep economisch en commercieel een groei doormaakte. Deze Bazaar, waarvan het huidige uitzicht dateert uit de 19de eeuw is vermoedelijk de derde grootste van het land na de Bazaar van Skopje en Bitola.

De zeshoekige klokkentoren werd in 1858 gebouwd in het midden van de Bazaar en dit in neoklassieke stijl, na een brand die de vorige toren verwoestte, en werd ontworpen door Petre Lauco. Het ontwerp bestaat uit massieve stenen blokken op een zeshoekige basis met een totale hoogte van 38,76 meter. Interessant is dat de toren een helling heeft van 114,4 centimeter en dus een “scheve toren” is.

Ten zuiden van de klokkentoren liggen de overblijfselen van de Carsi-moskee die werd gebouwd in 1475 en ook gekend staat als de Haci Huseyin Ben Abdallah-moskee naar de persoon die de opdracht gaf tot de bouw ervan. In 1856-1857 werd de moskee verwoest door een brand en bestond het na de reconstructie uit twee delen: het originele gedeelte en het gedeelte dat was heropgebouwd.
De moskee had ook als enige een minaret met twee balkons.
Sinds 8 augustus 2001 werd de moskee verwoest door opzettelijke brandstichting. Het grootste gedeelte van de minaret en een gedeelte van de muren van de moskee is wat er nog rest van het gebouw.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven