Rosenborg ligt in het centrum van Kopenhagen en in 1605 gaf koning Christian IV de opdracht tot de bouw van dit zomerpaleis met daarrond een tuin die de “tuin des konings” wordt genoemd.  Het paleis is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en is, net als Frederiksborg, ontworpen door de Deense architect van Antwerpse afkomst Hans van Steenwinckel de Jonge.  Onder zijn verantwoordelijkheid vonden uitbreidingen plaats in 1613-1615 en in 1616-1624.  Ten slotte kreeg het kasteel tussen 1633 en 1634 zijn huidige vorm. 
Van 1607 tot 1710 was Rosenborg een residentie voor de koningen van Denemarken. Zowel Christian IV als Frederik III, Christian V en Frederik IV hebben er gewoond.  Nadat Frederik IV in 1707 terugkeerde uit Italië, raakte Rosenborg bij hem uit de gratie waarna hij Frederiksborg liet bouwen dat hij in 1710 betrok. 
Na Frederik IV werd Rosenborg nog slechts twee keer als koninklijke residentie gebruikt: na de brand in Christiansborg in 1794 en tijdens de Engelse aanval op Kopenhagen in 1801.  
Rond het slot ligt ook een gracht die gegraven werd in 1613 al liep de gracht vroeger helemaal rond het kasteel en was er een ophaalbrug.  De katrollen voor de kettingen van de brug zijn nog steeds te zien. 
Sinds 1838 is het Cultuurhistorisch Museum Rosenborg open voor publiek en bewaken de soldaten de hele Deense schatkist. 

In het museum van Rosenborg kan je volgende kamers en zalen bezoeken: 

-De Deense koninklijke kronen en symbolen: deze worden “Regalia” genoemd wat betekent “emblemen en symbolen van de vorst”.  In het geval van de Denen omvatten de Regalia de kronen van koningen en koninginnen, de scepter en bol, het zwaard van de kroning, het zwaard van het Rijk, de tronen en de beker met kroningsolie.  

-De kroonjuwelen: een collectie sieraden en edelstenen.  De kroonjuwelen mogen alleen door de koningin gebruikt worden binnen de landsgrenzen. 

-Het interieur met de winterkamer van Christian IV, de schrijfkamer van Christian IV, de slaapkamer van Christian IV, het toilet, de donkere kamer, de tuinkamer, de marmeren kamer, de hal van Christian IV, de stenen gang en de traptoren. 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven