Op slechts een half uur rijden van Bilbao ligt het gezellige havenstadje Bermeo met een parel van een haven.
Bermeo werd door Don Lopez Diaz II de Haro gesticht in 1236 en was tot 1602 de hoofdstad van Biskaje.
Heden ten dage gaat Bermeo als één van de weinige vissersdorpen nog steeds verder op het elan van zijn voorouders met nog een aanzienlijk aantal conservenbedrijven in de omgeving en vele kleurrijke oude vissersboten.

In het Urdaibai Biosphere Reserve ligt het oude stadscentrum van Bermeo met enkele bezienswaardigheden zoals het klooster van de kerk van San Francisco, het vissersmuseum in de toren van Ercilla, de kerk van Santa Maria en het stadhuis. Het historisch centrum van Bermeo werd in 1996 uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed.
Wie afdaalt richting de zee komt terecht in de oude haven die heel kleurrijk is door de vele prachtige vissershuisjes die eromheen liggen en die het mooist tot zijn recht komen wanneer je op de oude golfbreker staat naast de sculptuur “de golf” van Nestor Basterretxea.
Verspreid over Bermeo zijn ook vele sculpturen te vinden die verwijzen naar de geschiedenis, tradities en cultuur van Bermeo met als één van de mooiste sculpturen het werk Batadoz (ze komen eraan) van Enrike Zubia.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bilbao)

Over de auteur

Scroll naar boven