Op ongeveer dertig kilometer van Ohrid en op slechts één kilometer van de Albanese grens ligt het klooster van Sveti Naum.
Het klooster werd in 905 opgericht door Sint Naum van Ohrid en de huidige kerk is gebouwd in de 16de eeuw op de resten van de originele kerk met rondom het klooster en daarrond stevige muren die het complex moesten beschermen tegen vijanden.

Sint Naum van Ohrid is een middeleeuwse geleerde en schrijver die werd geboren in 830 en samen met Sint Clement het Christendom verspreidde in de regio Ohrid en die wonderen verrichtte.
In 910 werd Sint Naum begraven in een kleine kapel in de kerk die versierd is met prachtige fresco’s die scènes afbeelden uit het leven van Sint Naum en de wonderen die hij verrichtte. Deze kerk en de fresco’s werden echter volledig verwoest tijdens de Turkse overheersing. De fresco’s in de huidige kerk werden geschilderd rondom 1806 en de iconostases dateren uit de 16de en 17de eeuw. De iconen van Sint Naum zijn enkele van de best bewaarde in de Balkan en dateren uit de eerste helft van de 18de eeuw. Deze uit hout gesneden en vergulde iconostase werd gemaakt in 1711.

In de kerk bevindt zich ook de graftombe van de Heilige Naum. Volgens de inwoners van Noord-Macedonië kan je het hart van de heilige nog steeds horen kloppen als je een oor op het graf legt.

Een bijzonder element in het klooster van Sveti Naum is echter buiten de kerk te vinden … je kan er namelijk veel pauwen tegenkomen die volgens de orthodoxe kerk met hun schoonheid een soort afspiegeling van de hemel zijn.

Achter de Sveti Naum bevinden zich de bronnen waar de rivier de Zwarte Drim ontspringt. Met een roeibootje kan je varen over een prachtig watergebied met kraakhelder water met een ijskoude temperatuur tussen mooie en rustgevende natuur.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven