Aan de oostkant van Fort Kale ligt de kerk Sveti Spas die werd gebouwd in het midden van de 16de eeuw op fundamenten van een oudere kerk.
De kerk bevindt zich gedeeltelijk twee meter onder de grond omdat de Ottomaanse autoriteiten niet toestonden dat kerken hoger waren dan moskeeën. Door de kerk grotendeels onder de grond te bouwen, kwam de klokkentoren toch hoger dan de rest van het kerkgebouw maar ook niet hoger dan de koepels van de omliggende moskeeën.
De klokkentoren is ingebouwd in de buitenste muur van de binnenplaats.

Omwille van de brand in 1689 liep de kerk ernstige schade op waarna renovatie zich opdrong. In 1824 werd de iconostase van de kerk voltooid en in 1867 werden de kleinere iconen voor de kerk gemaakt door Dicho Zograf.
De iconostase van de Sveti Spas wordt gezien als een meesterwerk en één van de mooiste in het hele land. Het is tien meter lang en zes meter breed en heeft een slangenkruis in het bovenste vergulde gedeelte. De iconostase werd vervaardigd door de houtsnijders Petar en Marko Filipovski en Makarije Frckovski. De iconostase toont motieven en geometrische vormen, planten, bloemen, dieren en scènes uit het Oude en Nieuwe Testament.

In 1963 werden na de aardbeving op de zuidelijke muur van de kerk schilderijen ontdekt uit de 16de en 17de eeuw.

Op de binnenplaats van de kerk staat een witte sarcofaag waarin de stoffelijke resten worden bewaard van de Macedonische Revolutionair Goce Delcev. Er is op de binnenplaats ook een deur die leidt naar een kleine tentoonstellingsruimte ter herdenking aan het leven van Goce Delcev.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven