Eén van de meest bezochte gebouwen in Valencia en tevens de oudste overdekte markt van Europa die nog operationeel is, is de Mercado Central opgetrokken in art-nouveaustijl. De Mercado Central werd in 1914 ontworpen door architect Francesco Guardia i Vial samen met Alejandro Saler March en werd officieel geopend op 23 januari 1928 door koning Alfonso XIII op de plaats waar vroeger reeds de straatmarkt werd georganiseerd.

In 1928 werd de constructie afgemaakt door de architecten Enrique Viedma en Angel Romani. Op een oppervlakte van ongeveer 8100 vierkante meter biedt de markt plaats aan ongeveer 960 kraampjes.
Het bouw van de Mercado Central bestaat uit ijzer, glas en keramiek met aan de buitenkant de kenmerkende blauwe en gele tegels. De twee zijvleugels zijn gemaakt van ongepleisterde baksteen bewerkt met steen en keramiek.
Het hoogste punt van het gebouw is dertig meter en wie goed kijkt, kan een groene papegaai op het dak zien zitten.
Indrukwekkend in het interieur is de dakconstructie van staal, glas en keramiek in de dertig meter hoge koepel met afbeeldingen in de ramen, versieringen allerhande, sinaasappels en het stadwapen van Valencia.

In de Mercado Central vind je een overvloed aan groenten en fruit, kruiden en specerijen, vleeswaren en vis, kazen en vers gebakken brood.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Over de auteur

Scroll naar boven