Christiansborg is een paleis op het eiland Slotsholmer in het centrum van Kopenhagen.
Aanvankelijk stond er op deze plek een burcht die in 1167 gebouwd werd door bisschop Absalon waarvan de ruïnes heden ten dage nog steeds te bezichtigen zijn in de kelder van Christiansborg.
In 1369 werd de burcht verwoest en werd er een nieuw kasteel gebouwd met een blauwe toren gebruikt als gevangenis. Dat kasteel werd in 1730 gesloopt door koning Christian IV. De koning gaf architect Elias David Häusser de opdracht het eerste “Christiansborg” te bouwen dat hij gebruikte als koninklijke residentie.
In 1794 ging dat paleis in de vlammen op en werd het tweede Christiansborg gebouwd dat ontworpen werd door architect Christian Frederik Hansen en klaar was in 1828 hoewel het hofleven reeds zijn intrek had genomen in Amalienborg. Het slot bleef echter eigendom van de koninklijke familie.
Dit tweede Christiansborg brandde echter ook af in 1884 waarna in 1906 werd begonnen aan de bouw van een derde Christiansborg in neobarok ontworpen door Thorvald Jorgensen.
In het huidige gebouw bevinden zich het Deense Parlement (Folketing), het Deense Hooggerechtshof (Hojesteret) en het bureau van de Deense Eerste Minister (Statsministeriet).

Volgende delen van het paleis zijn geopend voor bezoek:
-De Koninklijke ontvangstruimtes: deze bieden een prachtige omgeving voor de koningin om officiële taken uit te voeren zoals het ondertekenen van wetten en het houden van Nieuwjaarsbanketten net zoals haar voorgangers dit hebben gedaan door de eeuwen heen. De Koninklijke ontvangstruimtes omvatten de volgende kamers: de koninklijke trap, de Alexanderhal, Flora Danica Kabinet, de kamer van de prinses, de bibliotheek van de koningin, de Abildgaard-kamer, de eetzaal, de groene kamer, de Zweedse galerij, de grote hal, de fluwelen kamer, de hoekkamer, de kamer van Frederik VI, de Fredensborg-kamer, de kamer van Christian IX, de troonkamer, de torenkamer, de trap van de koning en de hal van de reuzen.
-De Koninklijke keuken: deze keuken beschikte over een van Europa’s grootste collecties koperen keukengerei en neemt je mee naar de dag, 15 mei 1937, waarop Christian X zijn zilveren jubileum vierde. Op heel uitzonderlijke gelegenheden wordt er in de keuken nog steeds gekookt.

-De ruïnes onder Christiansborg: hier wandel je rond door 800 jaar oude ruïnes waarvan de oudste de vliesgevel is van de 12-de eeuwse burcht van bisschop Absalon. Een andere beroemde ruïne is die van de blauwe toren die gebruikt werd als gevangenis. De favoriete dochter van Christian IV, Leonora Christine, bracht 22 jaar in deze gevangenis door.
-De kapel: deze kapel stamt uit 1826 en werd gebruikt voor koninklijke evenementen zoals jubileums, doopfeesten, huwelijken en opbaringen. In 1828 huwden Frederik VII en prinses Vilhelmine in deze kapel. In 2000 nam het Deense volk hier afscheid van koningin Ingrid. De architect C.F. Hansen liet zich voor de bouw van de kapel inspireren door onder andere het pantheon in Rome. De binnenkant van de kapel beschikt over één van de beste marmertechnieken ter wereld. Omwille van een verdwaalde raket ontstond er in 1992 brand in de kapel die als bij wonder niet helemaal afbrandde. Heden ten dage is de kapel volledig in zijn vroegere glorie hersteld.

-De koninklijke stallen: de paarden van de koningin alsook een grote collectie koetsen vinden hun onderkomen in deze stallen. Bij de Nieuwjaarsviering of andere banketten in het Christiansborg worden de witte paarden nog steeds opgesteld voor de koninklijke koets.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven