De naam van dit paleis betekent “paleis van het onvergelijkbare” en met de bouw ervan werd begonnen in 1578 in opdracht van de Sultan van de Saadi-dynastie Ahmad al-Mansur. In 1594 waren de werkzaamheden aan het paleis klaar. De Sultan bouwde die paleis om zijn overwinning te vieren op het Portugese leger in 1578 in de “Slag om de Drie Koningen”.

Het destijds prachtige gebouw werd opgetrokken met materialen als goud, onyx, marmer, kristal en turkoois en bestond vermoedelijk uit 360 kamers, een binnenplaats met een afmeting van 135 op 110 meter en een vijver van 90 bij 20 meter. Helaas is er vandaag de dag alleen nog een ruïne te vinden.

Rond 1696 gaf de Alawitische Sultan Moulay Ismail opdracht om het gebouw te ontmantelen wat ongeveer 12 jaar in beslag nam en waarbij hij de materialen uit dit paleis zou hergebruikt hebben om het koninklijk paleis in Meknes te bouwen gezien dit de stad was die de Sultan in 1672 tot nieuwe hoofdstad van zijn rijk koos.

De huidige ruïne kom je binnen langs een opening in een drie verdieping tellend gebouw dat leidt naar een voormalige binnenplaats met droogstaande waterbekkens waar eens een oase was.
Aan de achterzijde van deze binnenplaats is de enige nog bewaard gebleven trap te vinden.
In één van de paviljoenen rondom de immens grote binnenplaats staat de in 1139 vervaardigde minbar van de moskee de la Koutoubia. Deze preekstoel wordt gezien als één van de mooiste van de Islamitische houtsnijkunst ter wereld met prachtig uitgesneden motieven in het cederhout en inscripties in goed en zilver.

In 1953 werden op deze plek archeologische opgravingen uitgevoerd die naast artefacten ook de algemene structuur van het paleis blootlegden.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Marrakesh)

Over de auteur

Scroll naar boven