De kleine zeemeermin is nog steeds de trekpleister van Kopenhagen en stelt het hoofdpersonage voor uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen.
Carl Jacobsen, van brouwerij Carlsberg, gaf de opdracht voor de vervaardiging van de kleine zeemeermin na het zien van de uitvoering van het sprookje in 1909 door het Deense Koninklijke Ballet. Het beeldje werd gemaakt door beeldhouwer Edvard Eriksen die als model de voorkeur had voor Ellen Price, de prima ballerina die de rol van de zeemeermin op zich nam in de balletvoorstelling. Na haar weigering stond uiteindelijk de vrouw van Eriksen zelf model voor het beeldje.
Op 23 augustus 1913 werd de 1,25 meter grote zeemeermin op een rots in de haven geplaatst.

Het beeld van de kleine zeemeermin heeft echter al heel wat moeten doorstaan. Zowel in 1964 als in 1998 werd ze onthoofd, in 2003 werd ze met explosieven van haar plek gehaald en meermaals werd ze beklad met verf. Toch wordt het beeldje telkens weer hersteld door de Deense autoriteiten. Ook bij de Denen zelf is de kleine zeemeermin nog steeds bijzonder populair. Dat verklaart ook hun immense verontwaardiging toen in 2010 de meermin in Shangai stond voor de Wereldtentoonstelling en de Denen het moesten stellen met een scherm op de rots waarop het beeldje werd gelivestreamd tot ze terugkeerde uit Shangai.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven