De jongste thermen (naast de Barbarathermen en de Thermen am Viehmarkt) en de grootste thermen in Trier zijn de Kaiserthermen die werden gebouwd rond en na 300 voor Christus.
Constantijn II begon met de bouw van de thermen als geschenk voor de bevolking van Trier maar de bouw werd nooit voltooid gezien de keizer Trier verliet halverwege de vierde eeuw. Zijn opvolger Valentinianus I begon na 360 met de voltooiing van het complex dat uiteindelijk nooit gebruikt werd voor het oorspronkelijke doel (thermen) maar werd gebruikt als kazerne.

Het complex werd oorspronkelijk in drie lagen gebouwd. Op de eerste laag liepen de waterbuizen en waren de verwarmingsstelsels en stookplaatsen te vinden die nodig waren om de warmwaterbaden te verwarmen. Ook de tweede laag had als functie het bedienen van de warmwaterbaden. Op de derde laag waren de warme en koude te vinden alsook de lauwwaterbaden, de zwembaden, massageruimtes, zweetruimtes en kleedruimtes. Deze laag was tevens versierd met mozaïeken, beschilderingen en beeldhouwwerken.

In de latere eeuwen werden de Kaiserthermen omgebouwd en gebruikt als kasteel, stadsmuur en klooster.
In de 19de eeuw werd begonnen met het opgraven van de overblijfselen van de thermen en in 1984 werden verschillende vensters in de apsis gereconstrueerd.
De overblijfselen kunnen zowel bovengronds als ondergronds bezocht worden.

In 1986 werden de thermen opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Duitsland)

Over de auteur

Scroll naar boven