Op het eiland Mon staat net ten zuiden van de hoofdweg van Stege de kerk van Elmelunde die de oudste kerk is op het eiland, gebouwd op een plek waar ooit een houten kerk stond. De huidige kerk stamt uit 1085 toen delen van het huidige koor en schip in romaanse stijl werden gebouwd. Enkel de triomfboog en de zijwanden stammen nog uit deze periode.
Pas in 1200 werden toevoegingen gedaan en werd de kerk uitgebreid. De werken aan de toren begonnen in 1300 en werden pas in 1500 voltooid. Het houten plafond werd in 1462 vervangen door gotische kruisgewelven.

Ook deze kerk bevat vele fresco’s geschilderd vermoedelijk aan het einde van de 15de eeuw door de zogenaamde “Elmelunde-meester”. Ze verbeelden vooral verhalen uit het oude en het nieuwe testament en bevatten illustraties van alledaagse activiteiten zoals ploegen en jagen. Tussen de fresco’s bevinden zich ook afbeeldingen van bloemen, planten en andere ornamenten.

De fresco’s in het schip werden ontdekt rond 1885 en in de jaren daarna gerestaureerd. In 1969 ondernam het Nationale Museum grote restauratiewerken waarbij nieuwe fresco’s werden onthuld.

Verder is er in de kerk een rijk gebeeldhouwd altaar te vinden uit 1646. Het altaar was een geschenk van Leonora Cristina (dochter van Christian IV) en haar echtgenoot Corfitz Ulfeldt.
De preekstoel, ook een geschenk van hen, dateert uit 1649 en wordt gedragen door de apostel Petrus en ook de vier evangelisten worden uitgebeeld.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven