Het Guggenheim Museum is momenteel één van de drie Guggenheim-musea in de wereld naast dat van Venetië (Peggy Guggenheim Collection) en New York (Solomon R. Guggenheim Museum) en is één van de belangrijkste musea voor moderne kunst. 

De directeur van het Solomon R. Guggenheim Museum, Thomas Krens, was in de jaren 1990 op zoek naar een locatie voor een derde vestiging.  Die locatie kreeg hij toen de Baskische overheid Bilbao aanbood gezien de plannen die men op dat moment had voor de stadsvernieuwing waarbij het Guggenheim Museum in Bilbao een schot in de roos bleek te zijn en gezien wordt als ronduit iconisch. 

In 1991 werd de Noord-Amerikaanse architect Frank Gehry gekozen om het museumgebouw te ontwerpen op een oppervlakte van 24.000 vierkante meter met een budget van 100 miljoen dollar.  Als vertegenwoordiger van het deconstructivisme ontwierp Gehry met behulp van een computerprogramma uit de ruimtevaart een prachtig gebouw met allerlei vormen, vlakken, golven,…  waarvan de bouw ongeveer vier jaar duurde. 
Het gebouw wordt grotendeels bedekt door schubvormige titaniumplaten (ongeveer 33.000) die het licht op eender welk moment van de dag weerspiegelen.  De vele glazen wanden beschermen de vele kunstwerken tegen de warmte en schadelijke effecten van zonlicht.  

Een bezoek aan het Guggenheim Museum begint met een wandeling rondom het gebouw waar volgende kunstwerken gratis te bewonderen zijn: 

-De vuurfontein: dit is een kunstinstallatie van Yves Klein (Nice 1928 – Parijs 1962) die bestaat uit vijf kleine fonteinen die vlammen de lucht inblazen.  Het bevindt zich aan de achterzijde van het museum. 

-De “Flower Puppy” staat op het plein voor de ingang van het museum en is een kunstwerk van de Amerikaan Jeff Koons uit 1992.  Het kunstwerk is een 12 meter hoge West Highland White Terriër die aan de buitenkant bekleed is met 70.000 bloemen die groeien op 25.000 kilo aarde en omhoog gehouden worden door een stalen constructie.  Om de bloemen van water te voorzien beschikt het kunstwerk over een ingebouwd irrigatiesysteem.  

-Tall Tree and the Eye: in het waterbassin aan de achterkant van het gebouw staat het kunstwerk van Anish Kapoor bestaande uit 73 reflecterende bollen die draaien rond drie assen en waarvan de oppervlakte elkaar continu weerspiegelen, reflecteren en breken. 

-Maman: dit is de metalen reuzegrote spin die is gemaakt in brons, roestvrij staal en marmer.  Het is een kunstwerk dat in 1999 werd gemaakt door Louise Bourgeois en is 9,27 meter hoog en 10,24 meter breed.  Onderaan de spin zie je een zak met daarin 32 marmeren eieren en kan je zien dat het achterlijf en de thorax zijn gemaakt van geribbeld brons.  

Langs het plein voor het museum bereik je via een brede trap naar beneden de ingang van het museum die leidt naar het atrium als het hart van het museum. Het atrium heeft een met metaal afgewerkt bloemvormig dakvenster dat licht naar binnen laat om de ruimte voldoende te verlichten en te verwarmen. Vanaf het atrium heb je ook toegang tot het buitenterras dat overkoepeld wordt door een baldakijn ondersteund door slechts één enkele pilaar.

Rond het atrium bevinden zich de tentoonstellingsruimtes op een oppervlakte van ongeveer 10.560 vierkante meter, verdeeld over 20 galerijen en met elkaar verbonden door wandelpaden, glazen liften en traptorentjes. Het hoogste punt van het gebouw bevindt zich op 53 meter hoogte en het hoogste wandelpad bevindt zich op 26 meter boven de grond.
De 20 galerijen zijn onderverdeeld in 10 ruimtes van klassieke architectuur met een stenen afwerking aan de buitenkant, 9 andere ruimtes hebben grillige vormen en zijn aan de buitenkant bedekt met titaniumplaten en de grootste galerij biedt onderdak aan het kunstwerk “The Matter of Time” door Richard Serra.

Sinds 1997 is het museum geopend voor het publiek met een collectie van belangrijke kunstwerken uit het midden van de 20ste eeuw tot het heden ingedeeld in een permanente collectie en tijdelijke exposities.

Het perceel waarop het Guggenheim Museum staat wordt doorkruist door de grote La Salve brug die sinds 2007 dient als ondersteuning voor de sculptuur Red Arches die Daniel Buren maakte in opdracht van het museum.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bilbao)

Over de auteur

Scroll naar boven