Niet ver van het Museum van de Vrede is er, op de hoek van de Pedro de Elejalde Kalea, de muurschildering te vinden van het wereldberoemde schilderij van Picasso “Guernica” uit 1937.
Het oorspronkelijke schilderij heeft een enorme afmeting van 3,49 meter hoog en 7,76 meter breed en toont het bombardement op Gernika tijdens de Spaanse burgeroorlog wat gezien wordt als het eerste terreurbombardement in Europa.

Het bombardement op Gernika toonde op gruwelijke wijze menselijke ellende. Journalisten namen woest de pen ter hand en Picasso begon aan zijn schilderij. Vanaf 1 mei 1937 schilderde Picasso zes weken lang aan Guernica waarin hij het gevoel tijdens een bombardement probeerde over te brengen in lijnen en vlakken in zwart, grijs en wit. Op de achtergrond is geen verschil gemaakt tussen wat zich binnen of buiten afspeelt.

Op het schilderij zijn de volgende elementen te zien:
-Afgerukte ledematen en een schreeuwende vrouw met een dode baby als symbool van het verdriet voor de gesneuvelden. In totaal staan zes personen op het schilderij waarvan vier vrouwen, één man en één kind.
-Vlammen en iemand die van een brandend dak valt.
-Een paard dat in paniek een huis binnen stormt.
-Een man met een afgebroken zwaard dat symbool staat voor een gesneuvelde soldaat.
-Het angstige paard als symbool voor de onschuldige slachtoffers van de oorlog.
-Een lamp bovenaan als symbool voor een bom.

Het schilderij Guernica wordt tentoongesteld in het Museo Reina Sofia in Madrid waar het werd geplaatst in 1992.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bilbao)

Over de auteur

Scroll naar boven