Bernkastel-Kues is het centrum van de midden-Moezel en bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever, beiden verbonden met een brug over de Moezel. Het bijzonder pittoreske stadscentrum van Bernkastel is perfect bewaard gebleven en een wandeling door het stadscentrum voert je langs de volgende bezienswaardigheden:

– Het raadhuis: dit raadhuis werd gebouwd in 1608 maar de huidige gevel stamt uit de late renaissance en is het werk van R.H. Hofmann uit Trier. De erker van het raadhuis is voorzien van het Kurtrierische kruis, het wapen van Bernkastel en het wapen van de toenmalige aartsbisschop Lothor von Metternich. Op de linkerhoek van het raadhuis is nog altijd een schandpaal te vinden. Voor het raadhuis bevindt zich de Sint-Michaelsbron.

– De Sint-Michaelsbron werd in 1606 gebouwd. De beschermheilige van Bernkastel-Kues (Sint Michael) staat op een bol die rust op een zuil van zandsteen en is versterkt met schubben, een zwaard en een draak aan zijn voeten. Het originele beeld werd verwoest tijdens de tweede wereldoorlog. Het huidige exemplaar is van de hand van de beeldhouwer Paul Simon, afkomstig uit Bernkastel.

– De Karsbaderbron: deze fontein is van de Tsjechische kunstenaar Jan Kotek en werd aan Bernkastel cadeau gedaan door de partnerstad Karlsbad. De sculptuur staat symbool voor het eeuwige leven, de dag en de nacht. Het gezicht van het meisje staat symbool voor de dag en het gezicht van de jongen met de gesloten ogen staat symbool voor de nacht. De twee slangen vertegenwoordigen de eeuwige kracht. De watervalletjes gaat over drie niveau’s die elk een betekenis van water representeren: gezondheid, reinheid en kracht.

– Bärenbron: deze fontein werd in 1698 gemaakt door beeldhouwer Hanns Scherl en dit als eerbetoon aan het wapendier van Bernkastel … de beer.

– Spitzhäushen: dit is wellicht het meest gefotografeerde huisje van het oude stadscentrum en dateert uit 1416. De eerste en de tweede verdieping van dit huisje zijn zichtbaar breder dan de benedenverdieping. Vermoed wordt dat middeleeuwse bouwers op die manier een hoge grondbelasting wilden vermijden gezien die destijds berekend werd op de bebouwde oppervlakte.

– Hoewel er destijds acht stadspoorten/deuren bestonden in Bernkastel blijft daarvan enkel heden ten dage het “Graacher Tor” over. In 1985 werd binnen de stadspoort het museum geopend over de geschiedenis van Bernkastel-Kues.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Duitsland)

Over de auteur

Scroll naar boven